Domov Organizacija Dogodki in povezave Pridruži se Klubi ženskih forumov Galerija fotografij Priporočamo
Ženski forum socialnih demokratov

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Socialni demokrati
FaceBook - pridruži se

V SPOMIN Angelci MURKO PLEŠ

 

angela MP 001Angela Murko Pleš je prva pristna, zavestna feministka v vrstah slovenske socialne demokracije. Za vse, ki smo jo poznale in bile deležne njenega nasveta, pomoči, kritične in stroge presoje, a vedno tudi tovariške srčnosti, je Angela Murko Pleš institucija neprestanega boja za pravice žensk ter izjemna organizatorka in motivatorka, ki je znala povezati niti odpora vedno, ko je bilo potrebno braniti dosežen nivo enakosti.

Angela je bila politologinja, soustanoviteljica Ženskega foruma kot prve organizirane ženske skupine v političnih strankah, prva pobudnica Koalicije za uveljavitev uravnotežene zastopanosti žensk in moških v javnem življenju ter članica Sveta Ženskega lobija Slovenije.

Ob svojem več kot 25 letnem aktivnem delovanju v Ženskemu forumu SD je sodelovala:
- v vseh projektih za uvedbo ukrepov pozitivne diskriminacije v sami stranki in v volilni zakonodaji,
- v projektih za ozaveščanje, na seminarjih za usposabljanje aktivistk ter
- v projektih za dejansko uveljavitev enake zastopanosti obeh spolov na listah stranke.

Angela je kot političarka, kot strateginja in kot organizatorka, sodelovala v vseh volilnih kampanjah stranke ter v njih promovirala enakost moških in žensk, predvsem slednjim pa bila izjemna človeška opora.

V letu 2011 je bila nosilka analize v okviru projekta Ženskega lobija Slovenije, s katero so njene avtorice dokazale, da Zakon o volitvah v državni zbor vsebuje sistemske ovire za dejansko učinkovanje ukrepov za zagotavljanje enakih možnosti žensk in moških.

Angela si je zamislila akcijo Ženskega foruma proti oboroženi revščini, s katero smo naslovile univerzalni otroški dodatek, kar je bil boj proti volji vladne večine, ki je istočasno hotela povečati izdatke za oboroževanje v luči vključevanja v NATO.

Prav tako pa se je ŽF javno uprl večini v strankinem vodstvu, ki se je sicer opredelila ZA vstop Slovenije v NATO in v sodelovanju z Mladim forumom smo dosegle, da je bil kasneje na to temo razpisan referendum.

Angela je neprestano povezovala ŽF z nevladnimi organizacijami in sindikalnimi aktivistkami, ki so se borile za ženske pravice, še posebej na področju nasilja nad ženskami.

Ravno Angela je najbolj zaslužna, da je Ženski forum previharil najbolj kritična leta svojega delovanja po porazu stranke na volitvah leta 1996, ko mu je bila po krivem pripisana krivda za poraz stranke na teh volitvah in je vodstvo stranke ukinilo vsako finančno in politično podporo, trde kvote pa spremenilo v neobvezujoče cilje.

Med vsemi članicami vodstva Ženskega foruma je imela največjo sposobnost povezovanja vplivnih žensk v stranki, da so se pravočasno in tam, kjer so lahko to najbolj učinkovito storile, borile za predloge Ženskega foruma - torej v občinskih svetih, v parlamentu, na ministrstvih in v vladi.

Prav ona je vodila ženski del koalicijskih pogajanj in skrbela, da so volilne obljube naše stranke prešle v koalicijske pogodbe z našimi partnerji v vseh vladah, v katerih smo sodelovali.

Angela je duša in eminenca Ženskega foruma. Je torej žlahtna feministka, moralna avtoriteta, učiteljica in mentorica številnim generacijam mladih žensk in žensk srednje generacije. Je večna borka. Vedno ostra in neposredna. Prava borka za tisto, v kar verjame. Spodbujevalka krepitve politične moči žensk v stranki in družbi.

Angela je bila vedno točno tam, kjer smo jo potrebovale in pogosto je vedela in videla, kar mi in me nismo.

Hvala in slava ji !


20161223 11113020161223 110814
Od drage tovarišice in prijateljice
smo se poslovile in poslovili
v petek, 23.12.2016 ob 15.uri
na pokopališču v Hočah.


 
21.12.2016 - Število ogledov: 41
Ali izenačena vključenost obeh spolov daje politiki višjo kvaliteto odločanja

rezultati anket

Želite prejemati novice po emailu?
 
  


Danes smo:
20.2.2019 - 16:27:48
števec obiskov:
199453

 
DOMOV | ORGANIZACIJA | DOGODKI IN POVEZAVE | PRIDRUŽI SE | KLUBI ŽENSKIH FORUMOV | GALERIJA FOTOGRAFIJ | PRIPOROČAMO-PREBERI
©2013 ŽENSKI FORUM SOCIALNIH DEMOKRATOV [www.zenski-forum.si] | Vse pravice pridržane